Spejderliv ↣ stjerner

Stjerner

© Spejderliv 2020. Må kun gengives efter tilladelse, kontakt spejderliv@kfumspejderne.dk.

Når det er nymåne og skyfrit, så læg dig ned på en mark og kig op: Alle mælkevejens stjerner kigger tilbage på dig.

Virvarret af stjerner har vi mennesker ordnet i stjernebilleder; mange af dem er ældgamle og har rødder helt tilbage i Egypten og Babylon. De mest kendte er nok Lille Bjørn og Store Bjørn (som har Karlsvognen i sig). Mens Jorden drejer, danser de to bjørne rundt om Lille Bjørns hale, Nordstjernen, tæt fulgt af Bjørnevogteren.

Find Nordstjernen og Nord

Nordstjernen ligger altid mod Nord, og du kan finde den med hjælp fra Karlsvognen. Så find Karlsvognen. Forestil dig en streg mellem de to yderste stjerne i vognen. Følg stregen opad i omkring fem gange sin egen længde. Der ligger nordstjernen, og i dens retning ligger Nord.

Nogle gange kan man også se planeter vandre over himlen. De ligger alle på båndet Ekliptika, der går igennem de 12 stjernetegn.

Den klareste stjerne på himlen er hundestjernen, Sirius, i stjernebilledet Store Hund. Den viser en af Orions to jagthunde, mens Orion kæmper mod Tyren for at finde de syv prinsesser, Plejaderne.

Du kan også finde kong Cepheus og dronning Cassiopeia, hvis datter, prinsesse Andromeda, bliver reddet af helten Perseus. Lige over prinsessens knæ kan du måske ane en lille lys plet. Den lille plet er faktisk 2,5 millioner år gammelt lys, der er udsendt af Andromeda galaksens 1 billion stjerner.

© Spejderliv 2020