Find vej med kort

Og byg dit helt eget kort-udsnit…

Har du prøvet at finde vej med et kort? Et godt kort skal både give overblik og vise detaljer, som kirker, gårde, og vandløb. Det kan du selvfølgelig godt bruge et digitalt kort, men det er besværligt at skulle zoome ud for at få overblik og zoome ind for at kunne se detaljer. Den perfekte løsning findes dog allerede: Det "topografiske" kort.

Topografisk kort

Et topografisk kort viser virkeligheden — men formindsket ned i et særligt målestoksforhold. Ofte er det forholdet 1:25000, så 4 cm på kortet svarer til 1 kilometer i virkeligheden. Det topografiske kort tager alle relevante detaljer med og bruger klare signaturer til at vise, hvor der er skov, by, mark og vej. Derudover er der indtegnet særlige kendetegn som kirker og gårde. Der er også tegnet højdekurver, så du kan se, hvor der er bakker og dale.

Dit helt eget topografiske kort

Men hvordan får du fat i et topografisk kort? Det kan du lige her: Lav dit helt eget 4-cm kort over spejderhyttens omgivelser, langs ruten for jeres vandretur eller over skoven, hvor I skal på løb.

Vælg centrum for dit kort

Vælg papir, opløsning og målestok

PS. Skriv til spejderliv@kfumspejderne.dk, hvis du opdager noget i kort-bygger-maksinen, der ikke virker.

PPS. På nogle mobiler kan man ikke eksportere alt for "store" billeder. Her plejer A5 med 300dpi, A4 med 200dpi eller A3 med 150dpi at virke.

Signaturer

Hvad betyder alle de små ikoner på kortet? Ikonerne kaldes signaturer, og de viser hvor kirker, gårde, broer osv. ligger.

De fleste signturer ligner hinanden. Her er et udklip fra vores spejderhåndbog med de mest almindelige signaturer.

Det topografiske kort her på siden bruger også de samme generelle signaturer, men hvis du vil have den helt eksakte betydning af hver signatur, kan du hente den tilhørerende signaturforklaring.

Dataforsyningen

Kortene kommer fra det topografiske Danmarkskort i målestoksforholdet 1:25000 (4cm-kort), som er udgivet af Dataforsyningen.

dataforsyningen.dk er der mange flere kort over hele Danmark. Også gamle historiske kort. Du kan se og udskrive de mange andre kort med f.eks. "Historiske Kort"" fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering". Ellers kan du købe udprintede kort hos f.eks. Nordisk Korthandel.

Nørd med din helt egen projektion

Har du helt særlige ønsker til dit kort? Så skal du ikke være bange for at nørde med computer-programmer og kort-projektioner. Til gengæld kan det gøres helt gratis. Du skal først have adgang til kortdata. Det gør du ved at oprette en bruger på datafordeler.dk. Dernæst vil vi anbefale, at du bruger det gratis program QGIS til at tegne kortet.

Du skal så indsætte linket til dine kort-data i QGIS, og så vælge en "projektion". En projektion handler om, hvordan man tegner overfladen af den krumme jordkugle på et fladt kort. Hvis du skal tegne kort fra Danmark, vælger man normalt projektioner som EPSG:4094, EPSG:4093, EPSG:25832 (UTM) eller den klassiske EPSG:4326 (WGS84).

Hvis du har mod på det, findes der en del forklaringer på engelsk til, hvordan programmet fungerer. Dem kan du finde på qgistutorials.com. Her er for eksempel en engelsk forklaring på, hvordan du indsætter forskellige "net" på dit kort.

Du kan læse meget mere om, hvordan du finder vej med topografiske kort, signaturer og højdekurver i bogen Spejderliv.

Cookie- og privatlivsindstillinger Åbn