Lær at sende beskeder med

Morse

Hent skabelon

"dut dut dut ... duuut duuut duuut ... dut dut dut".

Telegrafisten sveder. Han trykker hektisk på sin nøgle. Udenfor hører han den vilde panik på dækket. Tusindvis af fødder er på vej i redningsbådene. Det er en oktobernat i 1912 og kæmpe-skibet RMS Titanic har netop ramt et isbjerg.

De mange duut bliver omsat til radio-signaler, og signalerne bevæger sig hurtigt over havet i den kolde nat. Radioerne på fiskerbåde og mindre skibe opfanger signalerne. Deres morse-nøgle oversætter til bogstaverne: S O S.

Det er egentlig ret genialt: Altså, at man kan sende beskeder med korte og lange dut...

Vil du hellere lytte? Så tag vores podcast-afsnit om Morse i ørene. Der kan du blandt andet høre om historien bag morse, hvad du kan bruge morse til i dag, og hvordan du bliver danmarksmester i morse.

Morse-alfabetet

Lad os kalde korte dut'er for prikker og lange duuut'er for streger.

I 1837 opfandt Samuel Morse telegrafen. Han fandt ud af et system, så han kunne sende tal som prikker og steger. Kort tid efter fandt Alfred Vail på, at man også kunne sende bogstaver, og senere var Friedrich Gerke med til at forbedre systemet. Til ære for Samuel Morse, kalder vi i dag oversættelsen fra dut'er til tegn og bogstaver for Morse-alfabetet (selvom han kun fandt på det med tallene).

Nu om dage bruger vi denne her tabel til bogstaverne:

A
· —
B
— · · ·
C
— · — ·
D
— · ·
E
·
F
· · — ·
G
— — ·
H
· · · ·
I
· ·
J
· — — —
K
· — ·
L
· — · ·
M
— —
N
— ·
O
— — —
P
— — ·
Q
— · — —
R
· — ·
S
· · ·
T
U
· · —
V
· · · —
W
· — —
X
— · · —
Y
— · — —
Z
— — · ·
Æ
· —· —
Ø
— — — ·
Å
· — — · —
CH
— — — —

Og denne tabel for tal og andre tegn:

1
· — — — —
2
· · — — —
3
· · · — —
4
· · · · —
5
· · · · ·
6
— · · · ·
7
— — · · ·
8
— — — · ·
9
— — — — ·
0
— — — — —
Punktum .
· — · — · —
Komma ,
— — · · — —
Spørgsmålstegn ?
· · — — · ·
Apostrof '
· — — — — ·
Udråbstegn !
— · — · — —
Skråstreg /
— · · — ·
Begynd parentes (
— · — — ·
Slut parentes )
— · — — · —
Og-tegn &
· — · · ·
Kolon :
— — — · · ·

Du kan selv prøve at sende nød-signalet, S O S, i vores lille hjemmebyggede telegraf.

Morse-nøglen

Du har måske opdaget at det er svært at oversætte baglæns. Altså fra prikker og streger til bogstaver. Der bruger man tit en morse-nøgle. Den ser sådan her ud:

E T
I A N M
S U R W D K G O
H V F * L Æ P J B X C Y Z Q Ø CH

Begynd fra toppen. Hvis første tegn er en prik, vælger du det lyse felt, og hvis det første tegn er en streg, det mørke. På den måde finder du hurtigt oversættelsen.

Prøv selv med · — · ·, der er koden for L:

  1. Første tegn er en prik, så start på det lyse E-felt.
  2. Næste tegn er en streg, så vælg det mørke A-felt.
  3. Tredje tegn er prik, som fører til det lyse R.
  4. Fjerde tegn er også prik, og det fører til målet: L.

Du kan også printe din egen morse-nøgle, ved at hente vores morsenøgle-skabelon.

Hvis du har brug for hjælp til at oversætte frem og tilbage, kan du bruge denne oversættelses-maskine:

Morse-maskine

Send morse overalt!

Du kan sende morse med en telegraf. Ok, det virker lidt gammel­dags. Til gen­gæld er morse nemt at lære. Det kan give dig en idé, om hvordan moderne kommunikations-systemer virker. Og så kan morse også bruges i nød­situationer, hvor mobil­telefoner er løbet tør for strøm eller signal.

Send morse med en lygte

En sen nat kan du blinke hemme­lige beskeder med lomme­lygten. Et langt blink betyder en streg (tæl til 3), og et kort blink betyder en prik (tæl til 1). En kort pause mellem blink (tæl til tre) betyder nyt bogstav og en lang pause (tæl til 5) betyder nyt ord.

Send morse med signal-flag

Om dagen kan du sende morse med signal-flag. Hvis du står på en bakke, kan de ses bemærkelses­værdigt langt væk. Tag et flag i hver arm: Et flag "ud" betyder prik. Begge flag betyder streg.

Det kan være svært at udføre, så sørg for at få hjælp: Én vifter med flagene. En anden læser beskeden op i prikker og streger. Den sidste holder øje med mod­tagerne: Sender de en besked tilbage? Beder de om at få gentaget noget?

De for­skellige tegn er beskrevet her. Mellem hvert tegn tages flagene ned i vente-position. Så kan man nemt aflæse, at der f.eks. bliver sendt to streger i træk. Sørg for at det ikke går for hurtigt. Det kan være svært at følge med i den anden ende.

Hvis du skal modtage en morse­besked, skal I også helst være flere. Én læser op, hvad der bliver sendt. En anden skriver ned. Flere kan også skrive ned. Der kommer tit fejl i ned­skriv­ningen. Den sidste sender besked tilbage til af­senderne, hvis det er nød­vendigt.

Streg-tegninger af Alice Vestergaard fra bogen Spejderliv.

Du kan læse meget mere om morse og signalering i spejder­håndbogen Spejderliv.

Cookie- og privatlivsindstillinger Åbn