De hemmelighedsfulde

Mælkebøtter

Kan du lide mælke­bøtter? Det er der mange som ikke kan, og som går og ban­der over dem, mens de for­søger at trække dem op med rode eller for­gifte dem med round-up.

Ja, mælke­bøtter kommer let i vejen for os men­nesker. Frøene flyver af­sted og spirer overalt: i flotte græs­plæner, imellem de nye fliser og endda op gen­nem as­falten på vejene.

Men lad mig vise dig en anden side af den her lille stand­haftige blomster­plante. For den er – på sin helt egen måde – både underlig og vid­underlig.

Vil du hellere lytte? Så tag vores podcast-afsnit om Mælkebøttens hemmeligheder i ørene. Der kan du blandt andet høre om naturen, blomsterplanter og en frygtelig, farlig park.

Klonerne kommer

Forestil dig en en mark, der er gul af mælke­bøtter.

Sikke mange forskellige mælke­bøtter, tænker du måske … men nej!

Alle de mælkebøtter, du ser, er nemlig slet ikke forskellige. De er helt ens. De er all­esammen kloner af hinanden. For mælke­bøtten får ikke "børn" lige­som de fleste andre blomster.

Du kender nok historien om bierne og blomsterne, hvor en blomst jo be­frugtes af en anden med hjælp fra en bi eller en brum­basse. Men sådan fungerer mælke­bøtter ikke!

Alle frøene i en mælke­bøtte er i stedet kloner af mor-planten. De er altså alle­sammen fuld­stændig ens. Ligesom én-æggede tvil­linger.

Det er derfor at mælkebøtten er en "pionér-plante". Den kan sprede sig hvor som helst. Den har ikke brug for insekter til at be­støve sig, og så flyver frøene også langt med vinden.

Det er også derfor, børn der klarer sig godt, selvom de kommer fra svære kår, bliver kaldt for mælke­bøtte-børn.

Mælkebøttens liv

En mælkebøtte sætter en dyb pælerod og har takkede blade. Når bladene er helt nye, smager de kun lidt bit­tert og kan bruges i salat eller i stedet for spinat i for eksempel pande­kager.

De gule kronblade kan også spises. Brug dem for eksempel til at lave en frisk sirup.

På hollandsk hedder mælke­bøtter "pis-en-lit" altså tis-i-seng, og det siges at hvis man spiser noget af det hvide "mælk" fra plantens stilk, så tisser man i sengen om natten.

I en mælkebøtte-knop er kronbladene allerede klar til at springe ud. Når mælke­bøtten blomstrer er det kun for vores skyld, for blomsten kan ikke bestøves og den laver heller ikke meget nektar. Efter blomst­ringen lukker blomsten sig igen, smider kron­bladene. Når den åbner sig igen, kommer de mange små frø med deres fald­skærme frem.

Selvom mælke­bøtter kloner sig, kan de stadig ændre sig lidt, hvis der sker fejl under kloningen. Man mener at der findes mindst 400 forskellige slags mælkebøtte-kloner i Danmark. Nogle klarer sig godt i græs­plænen, andre er gode i sand og grus mens andre igen er til­passet livet i skoven.

Opskrift på mælkebøtte-sirup

Sirup kan kommes på brød, pandekager eller for­tyndes og drikkes som safte­vand. Brug gule kron­blade fra friske mælke­bøtter for at opnå en let syrlig smag og en flot gul farve.

  1. Kom kroneblade og vand i en gryde og kog ved middel varme i 15 minutter.
  2. Si bladende fra, og tilsæt sukkeret.
  3. Lad det simre ved svag varme, indtil det tykner til sirup. Pas på ikke at lade det stå for længe. Så brænder sukkeret fast i gryden.
  4. Når blandingen har sirups-konsistens, hældes den på glas eller flasker.
  5. Luk glassene og lad køle af. Hvis siruppen op­bevares mørkt og køligt, kan den holde sig i 14 dage.

Du kan læse meget mere om mælkebøtter og andre planter i spejder­håndbogen Spejderliv.

Cookie- og privatlivsindstillinger Åbn