Kan du lide mælkebøtter? Det er der mange som ikke kan, og som går og bander over dem, mens de forsøger at trække dem op med rode eller forgifte dem med round-up.
Ja, mælkebøtter kommer let i vejen for os mennesker. Frøene flyver afsted og spirer overalt: i flotte græsplæner, imellem de nye fliser og endda op gennem asfalten på vejene.
Men lad mig vise dig en anden side af den her lille standhaftige blomsterplante. For den er – på sin helt egen måde – både underlig og vidunderlig.
Forestil dig en en mark, der er gul af mælkebøtter.
Sikke mange forskellige mælkebøtter, tænker du måske … men nej!
Alle de mælkebøtter, du ser, er nemlig slet ikke forskellige. De er helt ens. De er allesammen kloner af hinanden. For mælkebøtten får ikke "børn" ligesom de fleste andre blomster.
Du kender nok historien om bierne og blomsterne, hvor en blomst jo befrugtes af en anden med hjælp fra en bi eller en brumbasse. Men sådan fungerer mælkebøtter ikke!
Alle frøene i en mælkebøtte er i stedet kloner af mor-planten. De er altså allesammen fuldstændig ens. Ligesom én-æggede tvillinger.
Det er derfor at mælkebøtten er en "pionér-plante". Den kan sprede sig hvor som helst. Den har ikke brug for insekter til at bestøve sig, og så flyver frøene også langt med vinden.
Det er også derfor, børn der klarer sig godt, selvom de kommer fra svære kår, bliver kaldt for mælkebøtte-børn.
En mælkebøtte sætter en dyb pælerod og har takkede blade. Når bladene er helt nye, smager de kun lidt bittert og kan bruges i salat eller i stedet for spinat i for eksempel pandekager.
De gule kronblade kan også spises. Brug dem for eksempel til at lave en frisk sirup.
På hollandsk hedder mælkebøtter "pis-en-lit" altså tis-i-seng, og det siges at hvis man spiser noget af det hvide "mælk" fra plantens stilk, så tisser man i sengen om natten.
I en mælkebøtte-knop er kronbladene allerede klar til at springe ud. Når mælkebøtten blomstrer er det kun for vores skyld, for blomsten kan ikke bestøves og den laver heller ikke meget nektar. Efter blomstringen lukker blomsten sig igen, smider kronbladene. Når den åbner sig igen, kommer de mange små frø med deres faldskærme frem.
Selvom mælkebøtter kloner sig, kan de stadig ændre sig lidt, hvis der sker fejl under kloningen. Man mener at der findes mindst 400 forskellige slags mælkebøtte-kloner i Danmark. Nogle klarer sig godt i græsplænen, andre er gode i sand og grus mens andre igen er tilpasset livet i skoven.
Sirup kan kommes på brød, pandekager eller fortyndes og drikkes som saftevand. Brug gule kronblade fra friske mælkebøtter for at opnå en let syrlig smag og en flot gul farve.
Du kan læse meget mere om mælkebøtter og andre planter i spejderhåndbogen Spejderliv.