Kend strandens

Sten

Der findes masser af forkellige sten på de danske strande. Har du fundet nogle sten, og så undret dig over, hvad det er for nogle? Så kan du måske finde dem her — på vores liste over de 9 mest alminde­lige sten i Danmark.

Sedimentære sten

Danmark ligger på et tykt lag kalk. Kalken stammer fra kalk-skeletter, der gennem mil­lioner af år samlede sig på hav­bunden. Lang­somt hævede landet sig. I lommer inde i kalken blev der dannet sandsten, kalk­sten, skifer og flinte­sten. Derfor kan du finde flint til primitiv bål­tænding over næsten hele Dan­mark.

Sandsten

Sammen­presset sand. Tydelige korn og ofte med stri­ber, hvor for­skellige farver sand er blevet af­lejret.

Flintesten

Meget fin­kornet. Er ofte sort, brunlig eller rødlig. Dan­net i huller i kalk eller ler. Skor­pen på stenen er ofte hvid af kalk. Når flint slås i stykker, dannes der skarpe kan­ter.

Kalksten

Sammen­presset kalk. Simpelthen. Meget hvid og meget porøs.

Metamorfe sten

Under istiden bevægede store gletchere sig henover hele Norden. Gletcherne skrabede hen­over bjergene i Norge og Sverige og tog klippe­stykker og sten med til Dan­mark.

Disse bjerg­arter er skabt ved at mine­raler længere inde i Jorden er tryk­ket sammen under høje tempera­turer.

Amfibolit

Basalt kan under højt tryk og høje temperaturer om­formes til amfi­bolit. Amfibolit er sort og hvidt og består ofte af lag med for­skellige mine­raler. De sorte lag er horn­blende.

Gnejs

Kan dannes af andre bjergarter, der udsættes for stort tryk. Trykket får for­skellige mine­raler til at lægge sig i stri­ber i stenen.

Kvartsit

Kompakt, hård og ensartet. Består mest af kvarts.

Magmatiske sten

Dybt under jorden er der meget, meget højt tryk og meget høj temperatur. Så høj at sten smel­ter og bliver til magma. Magmaen kan sprøjte op til over­fladen gennem vul­kaner. Så kaldes den for lava.

De magma­tiske sten er lige­som de meta­morfe sten kommet til Danmark med glet­cherne under is­tiden.

Granit

Meget kornet og ofte rødlig. Granit består af flere for­skellige korn, blandt andet kvarts og feld­spat. Jordens "skorpe" og bjergene består mest af granit.

Basalt

Helt sort. Kan være glat eller lidt porøs. Basalt er størk­net lava eller størk­net vulkansk aske.

Porfyr

Store tydelige korn i et ellers ensartet materiale. Udfra kornenes form og sammen­sætning kan man be­stemme hvor stenen kommer fra. På bil­ledet ses en rombe-porfyr fra Osl­ofjeldet i Norge. Stenen er fundet på stranden ved Gille­leje.

Du kan læse mere om naturen i spejderhåndbogen Spejderliv.

Cookie- og privatlivsindstillinger Åbn