Kend strandens

Sten

Der findes masser af forkellige sten på de danske strande. Har du nogle gange undret dig over, hvad det er for nole underlige sten, du har fundet? Så se, om du kan finde dem her — på vores liste over de 9 mest almindelige sten i Danmark.

Sedimentære sten

Danmark ligger på et tykt lag kalk. Kalken stammer fra kalk-skeletter, der gennem millioner af år samlede sig på havbunden. Langsomt hævede landet sig. I lommer inde i kalken blev der dannet sandsten, kalksten, skifer og flintesten. Derfor kan du finde flint til primitiv båltænding over næsten hele Danmark.

Sandsten

Sammenpresset sand. Tydelige korn og ofte med striber, hvor forskellige farver sand er blevet aflejret.

Flintesten

Meget finkornet. Er ofte sort, brunlig eller rødlig. Dannet i huller i kalk eller ler. Skorpen på stenen er ofte hvid af kalk. Når flint slås i stykker, dannes der skarpe kanter.

Kalksten

Sammenpresset kalk. Simpelthen. Meget hvid og meget porøs.

Metamorfe sten

Under istiden bevægede store gletchere sig henover hele Norden. Gletcherne skrabede henover bjergene i Norge og Sverige og tog klippestykker og sten med til Danmark.

Disse bjergarter er skabt ved at mineraler længere inde i Jorden er trykket sammen under høje temperaturer.

Amfibolit

Basalt kan under højt tryk og høje temperaturer omformes til amfibolit. Amfibolit er sort og hvidt og består ofte af lag med forskellige mineraler. De sorte lag er hornblende.

Gnejs

Kan dannes af andre bjergarter, der udsættes for stort tryk. Trykket får forskellige mineraler til at lægge sig i striber i stenen.

Kvartsit

Kompakt, hård og ensartet. Består mest af kvarts.

Magmatiske sten

Dybt under jorden er der meget, meget højt tryk og meget høj temperatur. Så høj at sten smelter og bliver til magma. Magmaen kan sprøjte op til overfladen gennem vulkaner. Så kaldes den for lava.

De magmatiske sten er ligesom de metamorfe sten kommet til Danmark med gletcherne under istiden.

Granit

Meget kornet og ofte rødlig. Granit består af flere forskellige korn, blandt andet kvarts og feldspat. Jordens "skorpe" og bjergene består mest af granit.

Basalt

Helt sort. Kan være glat eller lidt porøs. Basalt er størknet lava eller størknet vulkansk aske.

Porfyr

Store tydelige korn i et ellers ensartet materiale. Udfra kornenes form og sammensætning kan man bestemme hvor stenen kommer fra. På billedet ses en rombe-porfyr fra Oslofjeldet i Norge. Stenen er fundet på stranden ved Gilleleje.

Du kan læse mere om naturen i spejderhåndbogen Spejderliv.

Cookie- og privatlivsindstillinger Åbn